onsdag, augusti 29, 2007

Bokfemman vecka 35

Nu är jag framme vid den aktuella bokfemman, att välja fem fackböcker som säger något om vem jag är och vad jag gör när jag inte läser böcker. Det var ett både roligt och klurigt ämne! Jag har svårt att begränsa mig till fem böcker den här gången.

  • Ant. Hammarlöws rimlexikon. Någon språkbok måste helt klart vara med. Samlingen av ordlistor, grammatikor, språkriktighetsböcker och en massa annat som handlar om språk tar upp ungefär 3,5 hyllmeter så valet var inte lätt. Till slut bestämde jag mig för den här eftersom den dessutom illustrerar ett annat intresse, nämligen studentspex. Jag har varit med och skrivit manus för Linköpings studentspex ett par gånger och eftersom vi håller oss till Uppsala-traditionen som påbjuder rimmad dialog är Ant. Hammarlöw en trogen följeslagare. Numera ägnar jag mig åt att sy kostymer istället för att skriva, men rimlexikonet passar även bra för högläsning. Framförallt avdelningen dubbelrim är riktigt underhållande med rim som getost - fetprost och narcissgren - abbedissben. Rimlexikonet är ursprungligen från 1920-talet men kom ut i nytryck 1984.
  • Victorian Lace Today av Jane Sowerby. Jag gillar de flesta typer av textilt hantverk men de senaste åren är det stickning som har dominerat. Det här är en underbar bok med beskrivningar till massor av spetssjalar. Bilderna är vackra nog för att man ska vilja ha den som coffee table-book. Kolla in Victorian Lace Today Knitalong för att se exempel på vad folk har stickat efter bokens mönster. (Knitalong kallas parallellstickning på svenska och består i att ett gäng personer bestämmer sig för att sticka samma sak, eller saker på ett visst tema, och skriver om detta på en blogg eller mejlinglista. Stickningsvärldens motsvarighet till bokcirkel, ungefär.)
  • Den nya nordiska floran av Lennart Stenberg och Bo Mossberg. På somrarna är det inte alltför ovanligt att jag återfinns nära marknivå räknande ståndare och pistiller för att artbestämma någon spännande liten blomma. Favoritställena är Kärna mosse i utkanten av Linköping och Österplana hed på Kinnekulle. Här måste jag också nämna den utmärkta Virtuella floran.
  • Artificial Intelligence av Stuart Russell och Peter Norvig är en stor tjock kursbok som får illustrera min nuvarande studieinriktning. Jag har bytt spår ett flertal gånger och övervägt att bli såväl civilingenjör i maskinteknik som lärare i syslöjd och tyska. Till slut har jag landat i ämnet datavetenskap efter att ha insett att man faktiskt kan plugga det utan att egentligen vara intresserad av datorer. Edsger W Dijkstra har uttryckt det alldeles utmärkt: Computer Science is no more about computers than astronomy is about telescopes. Den datavetenskap jag intresserar mig för är teoretisk och ligger nära matematik, samtidigt som den har omåttligt coola praktiska tillämpningar inom områden som t ex AI.
  • London - the rough guide. Om jag hade obegränsat med tid och pengar skulle jag nog åka till London två-tre gånger om året. Senaste resan var i oktober 2006, nästa blir november 2007. London funkar oavsett årstid och jag älskar staden för både shopping, muséer, parker och allmänt strosande. Bästa bokhandeln är Waterstone's på Piccadilly och favoritantikvariatet, inte minst för namnets skull, är Any Amount of Books på Charing Cross Road.

1 kommentar:

*Malin* sa...

Åh London...Jag blir helt ressjuk när jag läser det. Var där för allra första gången förra året o hade kunnat åka tillbaka veckan efter igen. :-) Love it!