- Katarina Mazetti är i alla fall ett självklart val. Grabben i graven bredvid har jag läst flera gånger och även haft som underlag för en stilanalys i ett grupparbete när jag pluggade svenska. (Vi hittade en del språkliga skillnader mellan de två huvudpersonernas kapitel, Desirée skriver mig och Benny mej till exempel.) Den är hemskt rolig men har fler kvaliteter än så. Roliga böcker beskylls ibland för att sakna djup, men det gäller inte den här. Även resten av Mazettis produktion är läsvärd, i synnerhet ungdomsböckerna Det är slut mellan Gud och mig m fl.
- Unni Drougge är en annan författare vars samlade verk jag jobbar på att ta mig igenom. Hennes böcker är ganska varierade, ibland jätteroliga, ibland tragiska, ibland både och. Ofta också frispråkiga på gränsen till vulgära. Allra bäst tycker jag om Slyngstad Events (som nog måste betecknas som en mustig skröna även om jag inte riktigt gillar det uttrycket).
- Tove Jansson har jag stiftat bekantskap med relativt nyligen. Som liten hade jag en återkommande mardröm där Mårran kom ut ur min garderob och därför tyckte jag att allt vad Mumintroll hette var alldeles för läskigt för att gå i närheten av. Som mer vuxen läste jag alla Muminböckerna i en följd och tyckte mycket om dem, allra mest den dråpliga Farlig midsommar och den mycket mer vemodiga Sent i november. Missa inte heller den helt muminfria Sommarboken!
- Maria Lang var förstås med i deckarfemman men förtjänar definitivt ett omnämnande här också. Länge leve småstadspusseldeckaren!
- Maria Gripe får vara med för den fantastiska skugg-serien som inleds med Skuggan över stenbänken och som också gick som TV-serie i slutet av 80-talet. Jag var kanske i elvaårsåldern när jag läste de här böckerna första gången och jag älskade dem både då och när jag senare läste om dem. Det är mycket mystik och hemligheter och ett persongalleri där det finns mer än en som är lätt att förälska sig i.
onsdag, augusti 29, 2007
Bokfemman vecka 34
För vecka 34 var utmaningen att välja fem svenska favoriter. Det var inte så lätt som det verkade. Jag tror att jag ar läst mindre och mindre svensk litteratur de senaste åren.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar