onsdag, augusti 29, 2007

Expressens klassikersatsning

Med start den 11:e september kan man köpa klassiska böcker med Expressen. Först ut är Hemsöborna som man får gratis, därefter ska böckerna kosta 59 kronor styck. Expressen har hela listan. Det ska bli spännande att se hur den här kampanjen tas emot.

Bokfemman vecka 35

Nu är jag framme vid den aktuella bokfemman, att välja fem fackböcker som säger något om vem jag är och vad jag gör när jag inte läser böcker. Det var ett både roligt och klurigt ämne! Jag har svårt att begränsa mig till fem böcker den här gången.

  • Ant. Hammarlöws rimlexikon. Någon språkbok måste helt klart vara med. Samlingen av ordlistor, grammatikor, språkriktighetsböcker och en massa annat som handlar om språk tar upp ungefär 3,5 hyllmeter så valet var inte lätt. Till slut bestämde jag mig för den här eftersom den dessutom illustrerar ett annat intresse, nämligen studentspex. Jag har varit med och skrivit manus för Linköpings studentspex ett par gånger och eftersom vi håller oss till Uppsala-traditionen som påbjuder rimmad dialog är Ant. Hammarlöw en trogen följeslagare. Numera ägnar jag mig åt att sy kostymer istället för att skriva, men rimlexikonet passar även bra för högläsning. Framförallt avdelningen dubbelrim är riktigt underhållande med rim som getost - fetprost och narcissgren - abbedissben. Rimlexikonet är ursprungligen från 1920-talet men kom ut i nytryck 1984.
  • Victorian Lace Today av Jane Sowerby. Jag gillar de flesta typer av textilt hantverk men de senaste åren är det stickning som har dominerat. Det här är en underbar bok med beskrivningar till massor av spetssjalar. Bilderna är vackra nog för att man ska vilja ha den som coffee table-book. Kolla in Victorian Lace Today Knitalong för att se exempel på vad folk har stickat efter bokens mönster. (Knitalong kallas parallellstickning på svenska och består i att ett gäng personer bestämmer sig för att sticka samma sak, eller saker på ett visst tema, och skriver om detta på en blogg eller mejlinglista. Stickningsvärldens motsvarighet till bokcirkel, ungefär.)
  • Den nya nordiska floran av Lennart Stenberg och Bo Mossberg. På somrarna är det inte alltför ovanligt att jag återfinns nära marknivå räknande ståndare och pistiller för att artbestämma någon spännande liten blomma. Favoritställena är Kärna mosse i utkanten av Linköping och Österplana hed på Kinnekulle. Här måste jag också nämna den utmärkta Virtuella floran.
  • Artificial Intelligence av Stuart Russell och Peter Norvig är en stor tjock kursbok som får illustrera min nuvarande studieinriktning. Jag har bytt spår ett flertal gånger och övervägt att bli såväl civilingenjör i maskinteknik som lärare i syslöjd och tyska. Till slut har jag landat i ämnet datavetenskap efter att ha insett att man faktiskt kan plugga det utan att egentligen vara intresserad av datorer. Edsger W Dijkstra har uttryckt det alldeles utmärkt: Computer Science is no more about computers than astronomy is about telescopes. Den datavetenskap jag intresserar mig för är teoretisk och ligger nära matematik, samtidigt som den har omåttligt coola praktiska tillämpningar inom områden som t ex AI.
  • London - the rough guide. Om jag hade obegränsat med tid och pengar skulle jag nog åka till London två-tre gånger om året. Senaste resan var i oktober 2006, nästa blir november 2007. London funkar oavsett årstid och jag älskar staden för både shopping, muséer, parker och allmänt strosande. Bästa bokhandeln är Waterstone's på Piccadilly och favoritantikvariatet, inte minst för namnets skull, är Any Amount of Books på Charing Cross Road.

Bokfemman vecka 34

För vecka 34 var utmaningen att välja fem svenska favoriter. Det var inte så lätt som det verkade. Jag tror att jag ar läst mindre och mindre svensk litteratur de senaste åren.

  • Katarina Mazetti är i alla fall ett självklart val. Grabben i graven bredvid har jag läst flera gånger och även haft som underlag för en stilanalys i ett grupparbete när jag pluggade svenska. (Vi hittade en del språkliga skillnader mellan de två huvudpersonernas kapitel, Desirée skriver mig och Benny mej till exempel.) Den är hemskt rolig men har fler kvaliteter än så. Roliga böcker beskylls ibland för att sakna djup, men det gäller inte den här. Även resten av Mazettis produktion är läsvärd, i synnerhet ungdomsböckerna Det är slut mellan Gud och mig m fl.
  • Unni Drougge är en annan författare vars samlade verk jag jobbar på att ta mig igenom. Hennes böcker är ganska varierade, ibland jätteroliga, ibland tragiska, ibland både och. Ofta också frispråkiga på gränsen till vulgära. Allra bäst tycker jag om Slyngstad Events (som nog måste betecknas som en mustig skröna även om jag inte riktigt gillar det uttrycket).
  • Tove Jansson har jag stiftat bekantskap med relativt nyligen. Som liten hade jag en återkommande mardröm där Mårran kom ut ur min garderob och därför tyckte jag att allt vad Mumintroll hette var alldeles för läskigt för att gå i närheten av. Som mer vuxen läste jag alla Muminböckerna i en följd och tyckte mycket om dem, allra mest den dråpliga Farlig midsommar och den mycket mer vemodiga Sent i november. Missa inte heller den helt muminfria Sommarboken!
  • Maria Lang var förstås med i deckarfemman men förtjänar definitivt ett omnämnande här också. Länge leve småstadspusseldeckaren!
  • Maria Gripe får vara med för den fantastiska skugg-serien som inleds med Skuggan över stenbänken och som också gick som TV-serie i slutet av 80-talet. Jag var kanske i elvaårsåldern när jag läste de här böckerna första gången och jag älskade dem både då och när jag senare läste om dem. Det är mycket mystik och hemligheter och ett persongalleri där det finns mer än en som är lätt att förälska sig i.

Bokfemman vecka 33

Bokfemman vecka 33

Jag jobbar på för att komma ikapp med bokfemmorna. En av de missade handlar om brittisk och amerikansk litteratur. Här finns ju så mycket att välja på att jag nog inte ens försöker bestämma vilka fem som är allra, allra bäst, men här är i alla fall några som är riktigt, riktigt jättebra.

  • Den hemliga historien av Donna Tartt. Är det någon bok jag skulle ge epitetet modern klassiker så är det den här. Obeskrivligt bra.
  • Prep av Curtis Sittenfeld. (I en klass för sig på svenska) I likhet med Tartts bok är det en roman om en outsider på internatskola, men skillnaderna är större än likheterna. Lite tonårsångest, mycket kärlek och relationer och en hel del humor. Också den obeskrivligt bra.
  • Neverwhere av Neil Gaiman. Humoristisk fantasy i kombination med stora doser av Londons tunnelbana kan ju inte bli riktigt fel. Gaiman har kokat ihop en historia som i grund och botten är en väldigt klassisk hjältesaga men ändå är alldeles ny. Underbara personer och miljöer.
  • Undead and unwed av MaryJanice Davidson. Vampyrchicklit är en oemotståndlig genre. Man kan inte annat än älska stackars Betsy som blir överkörd av en bil och tillsynes dör, men som snart upptäcker att hon har blivit vampyr.
  • Salem Falls och Allt för min syster av Jodi Picoult. Jag kan omöjligt välja vilken jag tycker bäst om av de här två. Allt för min syster handlar om flickan som är född för att förse sin svårt sjuka syster med friskt blod och så småningom även andra organ, men som en dag säger stopp och kräver rätten till sin egen kropp. Salem Falls handlar om en manlig lärare som flyttar till en ny stad efter att ha suttit av ett fängelsestraff för våldtäkt på en elev. Givetvis sprids ryktet snabbt och en ren häxjakt sätter igång. Gemensamt för de två böckerna är moraliska dilemman, rättegångar och det där lilla extra som gör dem omöjliga att lägga ifrån sig.

fredag, augusti 17, 2007

Bokfemman vecka 32

Jag ligger lite efter, men här är i alla fall förra veckans femma.
Temat för veckans bokfemma är utländska författare. Nämn dina 5 favoriter - böcker eller författare - av utländsk litteratur (EJ US eller UK!).

  • Ingrid Noll - Tuppen är död (Tyskland). En rolig och smågalen historia om en kvinna som blir förälskad i en främmande man och så smånigom lyckas göra sig skyldig till mord för att försöka vinna honom. Låter kanske inte så kul, men är verkligen dråpligt. Noll har skrivit fler böcker i ungefär samma stil.
  • Philippe Delerm - Den första klunken öl och andra små njutningar (Frankrike). Den här boken innehåller korta texter, ett par sidor, som beskriver de små njutningarna i livet. Läsa på stranden, äta banana split, doften av äpplen... Allting beskrivs på ett väldigt vackert och njutbart sätt.
  • Amélie Nothomb - Underkastelsens sötma (Frankrike). Den svenska titeln är dåligt vald tycker jag, det låter som titeln på en ganska högtravande tegelstensroman. I själva verket är det en rolig och inte särskilt tjock bok om en fransyska som åker till Japan för att jobba för ett stort företag, har problem med kulturen och ständigt omplaceras till sämre och sämre arbetsuppgifter. Det här är också den enda bok, förutom förenklade skolupplagor, som jag har läst på franska!
  • John Marsden - I morgon när kriget kom (Australien). Första delen i en serie om några ungdomar som håller sig gömda och bildar en motståndsrörelse när Australien belägras av en främmande makt. En mycket bra blandning av spänning och relationsdrama. Jag tror att de kan uppskattas av både killar och tjejer i kanske 12-årsåldern och uppåt, och inte minst av vuxna!
  • Jon Ewo - Solen är en fet gud (Norge). 16-årige Adams tjej gör slut med honom för att han är för barnslig, så han bestämmer sig för att bli vuxen så fort så möjligt. Det här är en sån där bok som jag omöjligt kan beskriva, den är bara så fantastiskt bra. Och när man har läst ut den finns det två kvar - Månen suger och Jorden är tuff och naken. Och sen kan man läsa dem igen och kanske fördjupa sig i referenserna till klassisk litteratur (läs här vad författaren själv skriver om den saken). Åh, måste läsa om snart!